Frans Leidelmeijer

Frans Leidelmeijer

Kunstexpert

Als kunsthandelaar/expert toegepaste kunst 1900-1940 kwam ik tot mijn verrassing tot de ontdekking dat de Nederlandse art nouveau (Nieuwe Kunst) en de Amsterdamse School (art deco) schatplichtig waren aan Indonesische cultuuruitingen

Rond 1900 zou de batik-techniek door Nederlandse ontwerpers worden toegepast op interieur-ontwerpen. De Nederlandse batik wordt door kenners in het buitenland als een bijzondere bijdrage aan de art nouveau beschouwd. In de daaropvolgende Amsterdamse School stijl waren de Hindoeïstische/Boeddhistische tempelarchitectuur en de traditionele architectuur van de Archipel inspiratiebronnen voor de architectuur en vormgeving.

In 1983 zette ik na 32 jaar weer voor het eerst voet op bodem van mijn geboorteland. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel. In Medan, Jakarta, Bandung, mijn geboortestad, Cirebon, Semarang en Surabaya zag ik architectuur met dezelfde stijlkenmerken uit de periode 1900-1940 als in Nederland. Euforisch gestemd schoot ik fotorolletjes vol. Van een mooi boek over dit onderwerp is het er helaas niet van gekomen.

Maar nu dan een documentaire over de culturele kruisbestuiving van beide landen.

FaceBook

Menu